Verzorging & opvoeding van je pup:

De pups  verlaten de kennel op een leeftijd van 8 weken. Ze zijn dan reeds 2 maal gevaccineerd (op 6 en 8 weken), meerdere malen ontwormd en uiteraard getatoeëerd (officiële stamboom Sint-Hubertus). In deze eerste 8 weken hebben ze ook al heel wat geleerd (zie ook socialisatie).

Wat krijg je mee bij het afhalen van je nieuwe pup?

  • Het eigen identificatie- & vaccinatiepaspoort Europees model
  • Een starterspakket  voeding, met kortingsbonnen voor de eerstvolgende aankoop
  • Brochures met nuttige informatie omtrent vaccineren, ontwormen, ontvlooien, voeding,...
  • Na een aantal maanden wordt u de officiële stamboom L.O.S.H. bezorgd
Tips voor een nieuwe pup in huis:
Vaccineren & ontwormen

 

Vaccinatie:
Pups krijgen via de moederkoek en de eerste melk van de teef een hele batterij antistoffen tegenover verschillende ziektes mee. Deze "maternale immuniteit" beschermt de pups gedurende de eerste 5 à 8 weken. Daarna moet het lichaam van de pup zelf instaan voor zijn verdediging tegen ziektekiemen. Vaccinatie laat het immuunsysteem van je jonge hond kennis maken met ongevaarlijke onderdelen van gevreesde virussen en bacteriën. Op die manier wordt het lichaam van je pup op een aanval voorbereid en krijgen deze anders levensbedreigende ziektekiemen geen kans om toe te slaan.
Het tijdstip van vaccinatie is cruciaal. Wordt er te vroeg gevaccineerd, dan vallen de antistoffen afkomstig van de moeder het vaccin aan en kan het lichaam van de pup zelf geen kennis maken met de entstof. Wordt er te laat gevaccineerd, dan is de pup een periode volledig onbeschermd tegenover die ziektes. Omdat een vaccin slechts een verzwakte of dode vorm is van bepaalde kiemen, biedt één enkele prik meestal onvoldoende bescherming. Een hervaccinatie is dan nodig een 3-tal weken na de eerste prik en vervolgens jaarlijks om de immuniteitsstatus van je hond op peil te houden.
De pups van de Lommerlinde zullen bij afhalen minstens hun klassieke eerste prik gehad hebben (hondenziekte, kattenziekte, besmettelijke leverziekte, para-influenza en ook rattenziekte), enkele weken voorafgegaan door het specifieke "puppy-vaccin" tegen o.a. parvo. Onze pups krijgen op acht weken ook allemaal hun eerste vaccin tegen kennelhoest omdat dit meer en meer een vereiste wordt in hondenscholen, pensions,...
Neem in de eerste weken na thuiskomst van je nieuwe pup zeker contact op met je eigen dierenarts die dan samen met u het verdere vaccinatieschema kan uitstippelen en u meer uitleg kan geven over de wettelijke bepalingen rond vaccinatie tegen hondsdolheid in België en op vakantie in het buitenland.

Ontworming:
Alhoewel de meeste inheemse worminfecties voor volwassen honden niet levensbedreigend zijn, wordt de conditie van een besmette hond aangetast (doffe vacht, vermageren,...) en is de hond vatbaarder voor ziektes (vnl. ademhalings- en spijsverteringsstoornissen). Bovendien zijn sommige worminfecties bij de hond ook besmettelijk voor de mens. Afhankelijk van de situatie zal uw eigen dierenarts een schema opstellen waarbij aangeraden wordt één tot meerdere malen per jaar uw hond te ontwormen.
Worminfecties bij pups kunnen wel levensbedreigend zijn, en daarom worden de pups van de Lommerlinde ontwormd om de twee weken. We raden aan deze kuur verder te zetten tot een leeftijd van 12 weken, om daarna maandelijks te ontwormen tot 6 maanden.
Honden die met hun baasje reizen naar Groot-Brittannië of Zweden moeten en hele procedure doorlopen, waaronder een verplichte ontworming tegenover Echinococcose. Honden op vakantie in het zuiden van Europa riskeren dan weer een ernstige besmetting met de hartworm. Uw eigen dierenarts is de geknipte persoon om hierover meer uitleg te geven.

Terug

Socialisatie & gedrag

De ervaringen die een pup opdoet binnen de eerste 12 levensweken hebben een belangrijke invloed op zijn toekomstig gedrag. Aangezien de pups binnen deze periode bij hun nieuw baasje intrekken moet ook hij of zij extra aandacht besteden aan socialisatie (omgang met andere wezens) en habituatie (gewenning aan allerlei nieuwe zaken) tijdens deze periode.

De nieuwe eigenaars van een pup van de Lommerlinde kunnen ons steeds contacteren als ze nog vragen hebben over de omgang en opvoeding van hun nieuwe hond. Wij geven met plezier tips en uitleg bij hun specifiek probleem.

De Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie, Iams-Eukanuba en Ceva hebben samen een heel handig boekje uitgebracht met nuttige tips rond socialisatie voor de eigenaars van een nieuwe pup. Via hun website www.eengoedestart.be kun je  het boekje en de bijhorende doe-lijst inkijken.

Terug

Een hondenschool?

 

Een hondenschool is een ideale methode om het socialisatieproces verder te zetten. In de puppy-klas leert uw pup omgaan met andere honden en mensen. Daarnaast wordt op een speelse manier een aantal elementaire zaken zoals het zitten, liggen, wandelen zonder te trekken aan de leiband,... aangeleerd. Belonen van positief gedrag en het voorkómen van ongewenst gedrag zijn hierbij belangrijker dan "corrigeren". De hond leert er zo op en aangename manier sociaal te zijn, terwijl zijn baas op de juiste manier leert om te gaan met zijn of haar hond. Bijkomend voordeel is dat je de hond leert dat een ritje in de auto ook kan betekenen dat je samen naar "iets leuks" vertrekt, in plaats van naar die nare dierenarts met zijn vervelende spuiten, of naar het pension waar de baasjes hem een tijdje achterlaten...
Bij veel hondenscholen is de eerste proefles gratis. Zo kan je kennis maken met de trainingstechnieken die men er graag toepast. Maak dan voor jezelf uit of je je hond op deze manier wil opvoeden.

Terug

Voeding & groei

Klik op bovenstaande groeicurve om uit te vergroten...

 

 

Wisselen van de tanden

Snijtanden: 3-5 maanden
Hoektanden: 4-6 maanden
Valse kiezen: 4-6 maanden

Ware kiezen breken door op een leeftijd van 5-7 maanden

Ideale groeicurve: evenwicht tussen skelet- & lichaamsgroei
Een volwassen Duitse Herder weegt tussen de 29 en 40 kg, een reu gemiddeld een 5-tal kg meer dan een teef. Het geboortegewicht van een pup bedraagt iets van een 1% van het gewicht van de moeder. Het is voornamelijk gedurende het eerste anderhalve levensjaar dat de groei bij Duitse Herders plaats vindt.
Het is uiterst belangrijk dat je hond niet te snel en niet te traag groeit. (Klik op de groeicurve hiernaast om een idee te krijgen van het normale groeiritme bij Duitse Herders). Een te snelle groei is te belastend voor het skelet van je jonge hond en kan gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en OCD (Osteo-Chondrosis Dissecans: loskomen van stukjes kraakbeen en bot in het gewricht) in de hand werken. Om dezelfde reden is het raadzaam om het skelet en de spieren van je pup in het begin niet overdreven te belasten door je pup bv. frequent trappen te laten op- & aflopen,...
Maak van je pup aan de andere kant geen "kasplantje". Een jonge hond heeft nood aan een wandeling, eens vrij ravotten of eens goed samen met het baasje spelen, echter allemaal zonder te overdrijven... Als richtlijn geldt dat een pup 5 minuten mag wandelen per maand hij of zij oud is. Zo mag een hond van drie maanden maximum 1 kwartier wandelen aan een stuk door.
Om de groei van je pup op te volgen kan je regelmatig zijn of haar gewicht opmeten. Sta met je pup in de armen op een personenweegschaal en trek daarna je eigen gewicht van dit totaal af. Een aangepaste weegschaal vind je ook bij je dierenarts. Hij of zij kan bij zo'n controle je dan ook onmiddellijk advies omtrent voeding & gewicht van je hond geven.

Voeding
Verschillende firma's produceren speciaal voeding van topkwaliteit voor pups en jonge honden. Voor volwassen dieren bestaat er zelfs voeding speciaal voor Duitse Herders. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hondenbrokken verschilt van merk tot merk, maar staat steeds op de voedingszak vermeld. Let erop dat het gewicht van de hond, zoals je die terugvindt op de zakken, meestal het verwachte eindgewicht van het dier is, en niet het actuele gewicht van je pup! Kijk voor een Duitse Herderspup van 3 maanden bij 30 kg en niet bij 13 kg in de kolom "3 maanden" om de exacte hoeveelheid korrels te kennen die je pup per dag mag eten.
Om overvoedering te vermijden is het raadzaam de maaltijden in kleinere porties over de dag te spreiden. Jonge pups krijgen best 4 maal per dag hun kom voorgeschoteld. Dit wordt stelselmatig afgebouwd waardoor ze op een leeftijd van 1 jaar nog twee maaltijden per dag krijgen. Eén enkele, grote maaltijd per dag is af te raden als de hond dit in één keer opeet. Een overvolle maag kan zeker bij Duitse Herders door een plotse beweging "kantelen": men spreekt dan van maagtorsie en dit is een acute, ernstige en levensbedreigende situatie!

Terug

   

Geen navigatiebalk? Klik hier